Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ участва в 71-вата годишна конференция на европейските статистици

Публикувано на: 23.06.2023 - 10:36

Председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов участва в 71-вата пленарна сесия на Конференцията на европейските статистици (КЕС), която се провежда в периода 22 - 23 юни 2023 г. в Женева, Швейцария.

Конференцията на европейските статистици е един от най-старите статистически органи в световен мащаб, чиито основи са положени още по времето на Обществото на народите през 1928 г. с провеждането на първата конференция по статистика. В сегашния си формат КЕС се провежда от 1953 г. Организатор на събитието е Икономическата комисия за Европа на ООН (UNECE).

Конференцията предоставя платформа за координиране на международната статистическа дейност в региона на Икономическата комисия за Европа на ООН, за решаване на възникващите проблеми и разработване на методологически указания и препоръки за подобряване на националните статистики и тяхната международна сравнимост. През годините Конференцията е изиграла важна роля в насърчаването и модернизирането на официалната статистика.

Някои от темите, разглеждани по време на тазгодишната сесия на КЕС, включват: етиката на данните като ключов фактор за социална приемственост; измерване на благосъстоянието; ролята на националните статистически институти за управление и координация на публичните данни; измерване на кръговата икономика; измерване на опасни събития и риска от бедствия; преминаване от традиционен софтуер към технологии с отворен код за обработване на големи обеми от данни и др.