Премини към основното съдържание

Четири отбора ще представят България на европейската олимпиада по статистика

Публикувано на: 08.04.2023 - 17:11

Два отбора в двете категории – „Дейтауейв“ от Националната търговско-банкова гимназия, гр. София, и „Тийм про“ от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в гр. Пазарджик спечелиха първо място в публичното изслушване – финален етап за участие в европейския кръг на статистическата олимпиада. На второ място се класираха съответно – в категория А отбор „Андромеда“ от Природо-математическата гимназия в Хасково и „Велосити“ – отборът на Езиковата гимназия „Васил Карагьозов“ в Ямбол, в категория Б.

За финалния кръг на националното ниво на състезанието се класираха по пет отбора във всяка от двете категории. В категория А участват ученици от X до XII клас, а в категория Б – от VIII до IX клас. Окончателното класиране, което зависи от онлайн гласуване и участието в публичното изслушване, което се проведе на 8 април т.г. в София. Победителите в националното състезание ще представят България на финала на европейската олимпиада по статистика през април-май 2023 г. 

„Това е шестата олимпиада в България, като за тези 6 години имаме над 5 000 участници от цялата страна. Това показва устойчивост в популяризирането на статистиката и участието в олимпиадата“, посочи председателят на журито на конкурса и заместник-председател на НСИ доц. д-р Михаил Кончев. Според него тази година резултатите в онлайн гласуването бележат своеобразен рекорд – подадени са 23 000 гласа, което е с 6 000 повече в сравнение с м.г. Членове на журито са г-жа Антоанета Илкова – директор на дирекция „Многосекторна статистика, методология и сътрудничество“ в НСИ, г-жа Ваня Григорова – икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“, и г-жа Екатерина Тотева – журналист в Българската телеграфна агенция.

Според регламента на състезанието тази година участващите отбори трябва да представят идеен проект за изготвяне на видеоклип по темата „Благосъстояние“. Победителите в двете категории ще се представят на европейския кръг с видеоклип с продължителност 2 минути. Самият кръг се провежда в една от държавите-членки на Европейския съюз на английски език и се  оценява от международно жури.