Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ връчи сертификати на стажанти по Многонационалната програма за статистическо сътрудничество

Публикувано на: 05.04.2023 - 12:31

Председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов връчи сертификати на двама стажанти, работили в НСИ по Многонационалната програма за статистическо сътрудничество (IPA 2019 Multi-beneficiary statistical cooperation programme). Никола Ковачевич, младши статистик от статистическия офис на Република Сърбия проведе стаж в областта на „Управление на качеството“, с ментор д-р Галя Статева, държавен експерт в отдел „Планиране, координация и качество на статистическите изследвания“, а Желько Асентич, помощник-директор за демографска и социална статистика от статистическия офис на Република Сръбска, Босна и Херцеговина - проведе стажа си в областта на „Използване на множество източници – административни, големи данни и геопространствени данни за производството на официална статистика, с ментор Арслан Ахмедов, началник на отдел „Регионална статистика и географска информация". На заключителната среща присъства и директорът на Дирекция "Многосекторна статистика, методология и сътрудничество" Антоанета Илкова.

„Радвам се, че се доверихте на НСИ като институция, в която да придобиете опит и знания. Надявам се, че сте успели да извлечете важни умения и добри практики, които да приложите ефективно при по-нататъшното изпълнение на служебните си задължения в статистическите офиси на вашите страни. Подобни методи за трансфер на знания и умения са начинът за постигане на по-високо качество на статистическите изследвания на национално, европейско и международно ниво и в крайна сметка ще донесат ползи за потребителите на статистическа информация. Благодаря и на вашите ментори, които успешно споделиха своите знания и опит.“ – отбеляза доц. Атанасов по време на срещата.

Двамата млади статистици споделиха, че тримесечният им опит в Българската статистика е бил изключително полезен за бъдещата им работа и те ще приложат наученото в практиката. Освен това изтъкнаха, че за времето, прекарано тук са имали възможност да се запознаят и с природните и културни забележителности на страната ни.

 

Многонационалната програма за статистическо сътрудничество (IPA 2019 Multi-beneficiary statistical cooperation programme) е основен инструмент за оказване на техническа помощ на страните кандидат-членки на ЕС с цел е привеждане на настоящите им методологии и практики в съответствие с Европейската статистическа система. НСИ участва активно в програмата и има добри традиции в обучението на стажанти от статистическите офиси на страните от Западните Балкани, в развитието на двустранното и регионалното сътрудничество.