Премини към основното съдържание

Председателят на Националния статистически институт откри изложбата „Статистика за всеки“

Публикувано на: 02.09.2022 - 12:20

Председателят на Националния статистически институт (НСИ) доц. д-р Атанас Атанасов откри изложбата „Статистика за всеки“, позиционирана в Галерията на открито „Градска градина“ пред Народния театър в София.

„Целта на изложбата е да популяризира статистиката сред всички и най-вече сред младите хора, за да видят колко полезна може да е тя, да разберат как могат да я използват“, каза председателят на НСИ при откриването на експозицията. Той отбеляза, че ролята на статистическите данни с официален източник е изключително важна, за да могат хората да се ориентират в тенденциите в обществото и икономиката, още повече, че официалната информация пази от дезинформацията.

Атанасов благодари за партньорството на Столична община и за помощта при организацията на изложбата.

Директорът на дирекция „Многосекторна статистика и услуги за потребителите“ в НСИ Антоанета Илкова разказа за съдържанието на паната и подчерта, че това е трета изложба на НСИ, представяна в София, като тази година фокусът е върху статистическите продукти и услуги, начините за разпространение на информацията и възможностите за комуникация с НСИ. Важно място в изложбата заемат Европейската олимпиада по статистика за ученици и Международният конкурс за статистически плакат за ученици и студенти, в които българските отбори  имат спечелени първи места.

На откриването на изложбата присъстваха представители на кабинета на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, на социалните партньори, както и на националната статистика на Република Северна Македония.

Изложбата може да бъде разгледана от столичани и гости на София до 18 септември тази година.