Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ се срещна с председателя на Управителния съвет на БТПП

Публикувано на: 04.08.2022 - 17:20

Председателят на Националния статистически институт доц. д-р Атанас Атанасов проведе работна среща с председателя на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. На срещата присъства и Любомир Левичаров - началник на отдел „Икономически анализи и политики“ в БТПП.

Участниците дискутираха възможностите за подобряване на сътрудничеството между НСИ и БТПП, както и с всички работодателски организации.

Председателят на НСИ изтъкна, че за него изключително важно е намаляването на административната тежест за бизнеса. Той отбеляза, че ще работи за това статистическите данни да бъдат още по-надеждни и навременни. „В Европейския съюз вече се мисли за използването на информация от частни държатели на данни при провеждането на статистически изследвания, а това ще направи статистиката много по-точна и актуална“ - обърна внимание в процеса на разговора Атанасов.

Председателят на БТПП подчерта, че неговата организация, съвместно с много сродни организации по света, работят за единни стандарти в международната търговия. Той сподели, че съществува възможност да се въведе единен код на фирмите, който да е валиден за цял свят, което ще подобри и улесни системите за идентификация. Симеонов изрази удовлетворението си от съвместната работа с НСИ и се съгласи да разпространи сред членовете на БТПП анкетата на НСИ за удовлетвореността на потребителите, за да дадат препоръките си за подобряване на работата на НСИ.

Изминалата среща беше една от първите от поредицата опознавателни разговори на доц. д-р Атанас Атанасов със социалните партньори. Предстоят срещи с други национално представени работодателски и синдикални организации.