Премини към основното съдържание

НСИ с активна роля в присъединителния процес на страната към ОИСР

Публикувано на: 15.06.2022 - 10:50

Предстои среща с главния статистик на ОИСР Пол Шрайер.

Как ще върви процесът на присъединяване на България към ОИСР след приемането на Пътната карта на страната ни на 10 юни в Париж? Кои български институции ще бъдат водещи при изпълнението на правните инструменти и препоръките, приети от организацията? По какъв начин ще продължи участието на страната ни в различните комитети и работни групи?

Тези въпроси обсъдиха близо 60 представители на повече от 20 държавни институции, сред които и Националният статистически институт, на 13 и 14 юни в Старосел. В изнесеното заседание на Междуведомствения координационен механизъм за присъединяване на България към ОИСР участва и делегация, водена от  заместник-генералния секретар на организацията Улрик Кнудсен, която е на подготвителна мисия у нас.

НСИ е асоцииран член на Комитета по статистика и политики в  областта на статистиката на ОИСР от 2019 г., а година по-рано се присъедини към единствения правен инструмент на ОИСР, свързан със статистиката - Препоръката на Съвета за добра статистическа практика. Институтът ще е водещ при предстоящия технически преглед за изпълнението на Препоръката, като ще работи тясно с останалите органи на статистиката у нас.

От 21 до 23 юни председателят на НСИ Сергей Цветарски и заместник-председателят Диана Янчева ще участват в 19-ата  среща на Комитета по статистика и политики в областта на статистиката, която ще се състои в Женева. Те ще имат и специална среща с  Пол Шрайер, главен статистик на ОИСР, Аса Йохансон, заместник-директор на „Статистика и данни“, и с ръководителя на звеното за международни отношения и присъединяване Жулиен Дюпон, на която ще бъде обсъден присъединителният процес на страната ни.

В следващите месеци предстои изготвянето и представянето от страна на България на Първоначален меморандум с позиция по всеки един правен инструмент на ОИСР.