Премини към основното съдържание

Данните на НСИ през призмата на качеството и информационната сигурност

Публикувано на: 29.03.2022 - 16:50

Качеството и сигурността на информацията в НСИ бяха във фокуса на срещите през втория ден от Партньорската проверка на Националната статистическа система в България. Това са част от 16-те принципа, заложени в Кодекса на европейската статистическа практика, които НСИ спазва в процеса на събиране, обработка и разпространение на данни. Изпълнението на тези принципи е и основа за общественото доверие в официалната статистика.

В НСИ е въведена интегрирана система за управление, която гарантира качеството на процесите и информационната сигурност. Институтът е сертифициран по ISO 9001 и ISO/IEC 27001. Участниците в срещите днес обсъждаха и въпроси, свързани с методологиите на статистическите изследвания, използване на административните източници на данни и възможностите за модернизиране на процесите.

В разговорите участваха директори и началници на отдели, а в края на деня  проверяващите се срещнаха с новите попълнения в състава на НСИ - статистици със стаж до 5 години, за да чуят и тяхната оценка за работата на института. Предстоят срещи с органите на статистиката и широк кръг заинтересовани страни.