Премини към основното съдържание

Партньорската проверка на Евростат: значими резултати и бъдещи предизвикателства

Публикувано на: 22.02.2022 - 17:20

Европейският консултативен съвет за статистическо управление публикува доклад с 18 препоръки към Евростат

Европейският консултативен съвет за статистическо управление (ESGAB) публикува резултатите от партньорската си проверка на Евростат, включително 18 конкретни препоръки. Той призова политиците в ЕС да гарантират, че независимостта и безпристрастността на европейската статистика няма да бъдат компрометирани от заплахи за върховенството на закона. Резултатите от партньорската проверка на Евростат са част от годишния доклад на ESGAB за 2021 година.

Проверката, която е трета поред, оценява как Евростат се придържа към Кодекса на европейската статистическа практика, както и бъдещите нови възможности и предизвикателства.

„Евростат постигна значителен напредък по редица критерии, които са от значение за производството на висококачествена европейска статистика, особено по отношение на способността да се поддържа регулярно производство на статистически данни и да се усъвършенства експерименталната статистика по време на пандемията. Това показва  гъвкавостта на Евростат и на цялата европейска статистическа система“, обобщи председателят на ESGAB Аурел Шуберт.

Акцентът в настоящата проверка е най-вече върху това как най-добре официалната статистика да се адаптира към новия, развиващ се свят на данните. Евростат е напреднал много в това отношение, но ще трябва да бъдат предприети редица допълнителни инициативи.

ESGAB е на мнение, че Евростат трябва да бъде модел за подражание в ЕСС, да развива сътрудничеството си с потребители и партньори, да разширява границите на своите производствени възможности и да бъде гъвкав и проактивен. Осемнадесетте конкретни препоръки са за постигане на тези цели.

По-специално, препоръките се отнасят до разработването на цялостна стратегия за сътрудничество с академичните среди, улесняване на достъпа до микроданни за аналитични цели, като същевременно се разработват техники за защита на поверителността, както и разширяване на границите на европейската официална статистика чрез иновации и експериментална статистика, базирана на нови източници на данни и техники за моделиране. ESGAB също така препоръчва Евростат да подобри допълнително разпространението и комуникацията на данни и статистически данни в светлината на „новия свят на преливане на информация“, включително чрез публикуване на информация относно политиката за ревизия на данните.