Премини към основното съдържание

Български ученици с награди на Международния конкурс за статистически плакат

Публикувано на: 12.07.2021 - 16:30
Приключи Международният конкурс за статистически плакат 2020 - 2021. Победителите в състезанието бяха обявени в първия ден на 63-тия световен статистически конгрес, който се провежда от 11 до 16 юли в Хага, Нидерландия. Авторитетно международно жури отличи два български отбора с първо и трето място в съответните категории след оспорвана надпревара, в която взеха участие 16 600 участници от 31 държави.
 

Първо място в категория 2 (ученици, родени между 2002 г. и 2004 г. вкл.) спечели отбор „Sacrementum“ от ПМГ „Акад. Сергей Корольов“ - Благоевград, с плакат на тема „Заобикалящата ни среда - какво правя и какво мога да направя, за да живея в един по-чист свят“, който ни запознава с последиците от човешката намеса в околната среда и начините да я предпазим.

На трето място в категория 1 (ученици, родени през 2005 г. или по-малки) се класира отбор „Мишел“ от СУ „Козма Тричков“ - Враца, с плакат „Лешоядите и младите хора днес“, който показва отношението на младите хора в България към лешоядите и ефективните методи за повишаване на обществената осведоменост за съхраняване на биологичното разнообразие в страната.

Анализите и изводите в двата плаката са направени въз основа на собствени проучвания сред ученици и младежи, които изразяват отношението си по актуалната тема за опазването на околната среда.

Международният конкурс за статистически плакат се организира от Международната асоциация за статистическо образование, образователната секция на Международния статистически институт. В България състезанието се провежда от Националния статистически институт. Инициативата има за цел да популяризира статистическата наука и практика сред учениците и студентите, да събуди интереса им към числата и към статистическите изследвания, да развие уменията им за работа в екип,  интерпретиране и визуализация на статистически данни.

Поздравяваме победителите за отличното им представяне, за тяхното творческо дръзновение, кураж и воля за победа! Пожелаваме им да бъдат все така любопитни към света на знанието, да покоряват нови върхове и да ни радват и в бъдеще със своите успехи!