Премини към основното съдържание

Националният статистически институт в България навършва 141 години

Публикувано на: 25.06.2021 - 11:20
„141 години е сериозна история за всяка институция. Забележително е, че НСИ е следвала развитието на българската държавност и институции от Освобождението досега. Статистическата информация и данни, техният неутрален и обективен анализ са в центъра на разбирането за света и реализирането на най-добрите възможни социално-икономически политики, както и за вземането на правилни решения за бъдещето на страната и обществото ни“, каза Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските средства, който беше гост на тържеството за отбелязване на празника на българската статистика. Вицепремиерът добави, че самият той е икономист по образование, през целия си професионален път е разчитал на статистическата информация и дълбоко цени значението на тази наука.

На  25 юни 1880 г. с указ е създадено Статистическото отделение към Министерството на финансите, каза председателят на НСИ Сергей Цветарски. „Това е една от първите институции, създадени в току-що възстановената България. Това само показва нейното значение за държавността“, подчерта в словото си Цветарски.  Първата поставена задача на Статистическото отделение е да проведе преброяването на населението, което да оцени човешкия капитал на младата страна. През 2021 г. предстои провеждането на 18-ото поред преброяване. Данните и до днес се използват в процеса на вземане на решения и при разпределяне на финансите в различни области като образование, здравеопазване, социална защита и други.

„Съдбата е утехата за тези, които не познават статистиката - е казал Орхан Памук. -  Вие нямате нужда от съдбата, защото познавате добре статистиката, но Ви пожелавам и съдбата да е на Ваша страна“, поздрави за празника и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

По време на официалното тържество за годишнината на НСИ, на което присъстваха още ректорът на УНСС, служители на НСИ, членове на Националния статистически съвет и Централната комисия по преброяването, както и други гости, бяха връчени наградите на победителите в националния кръг на Четвъртата европейска олимпиада по статистика за ученици и Втория международен конкурс за статистически плакат, които бяха осигурени от  фирми партньори на инициативите на НСИ.

Традиционно в навечерието на празника бяха почетени и статистиците, които тази година се пенсионират.