Премини към основното съдържание

НСИ търси допълнителни преброители и контрольори

Публикувано на: 25.05.2021 - 16:17

От днес, 25 май, желаещите да участват в Преброяването на населението и жилищния фонд 2021 като преброители и контрольори могат да подават документи в общините. Крайният срок е 10 юни, а необходимите документи могат да бъдат намерени на интернет страницата на преброяването -

www.census2021.bg.

Националният статистически институт се нуждае от близо 30 000 преброители и контрольори, които бяха набрани през есента на миналата година. Заради влошената епидемична обстановка през зимата правителството отложи датите за преброяването за септември 2021 година. НСИ потвърждава възможността всички, които са били одобрени за преброители и контрольори през есента на миналата година, да се включат в преброяването през септември и началото на октомври. За освободените места се набират нови кандидати.

По-голям е недостигът на преброители в големите градове - София, Пловдив, Варна, Стара Загора. Повече от необходимия брой кандидати има в Северозападна България.

Преброяването на населението и жилищния фонд е най-мащабното статистическо изследване в България, което се провежда веднъж на 10 години и обхваща всички хора, живеещи постоянно на територията на страната. Досега са проведени 17 преброявания и при всички са участвали преброители и контрольори.

Преброяването е важно, защото въз основа на данните от него се определя ресурсът за обществените политики за десетилетие напред.

Утре, 26 май, от 11 часа в сградата на Националния статистически институт на ул. „Панайот Волов“ № 2 ще се състои пресконференция с участието на председателя на НСИ Сергей Цветарски и Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика“, за подготовката и протичането на Преброяване 2021.