Премини към основното съдържание

Страните от Организацията за черноморско икономическо сътрудничество ще обменят статистически данни за социалното и икономическото състояние на региона и ефектите от COVID-19

Публикувано на: 26.03.2021 - 17:35

Експерти от националните статистически институти в региона на Черно море ще разработят списък със социални и икономически индикатори, чрез които ще може да се обмени статистическа информация и да се очертае картина за моментното състояние на региона и икономическото и социалното въздействие на коронакризата. Това решиха представителите на Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Молдова, Република Северна Македония, Русия и Турция по време на първото от 23 години насам заседание на работната група за обмен на статистически данни и икономическа информация към Организацията за черноморско икономическо сътрудничество. Ротационен координатор на групата е България, а срещата беше ръководена от председателя на НСИ Сергей Цветарски. „За нас е чест да активираме работата на групата и да поемем координацията ѝ точно през 2021 година. Тази година ще е ключова за глобалния отговор на кризата, предизвикана от COVID-19. Кризата ясно показа, че не може да има индивидуален отговор на глобални предизвикателства, което прави международното сътрудничество по-важно от всякога“, каза Цветарски при откриването на онлайн заседанието.

Групата обсъди някои от добрите практики при проследяване на икономическите последствия от пандемията в държавите членки. Бяха споделени проблеми при събирането на статистическа информация, предизвикани от необходимостта от социална дистанция, и как статистическата общност изработва иновативни подходи, за да се справи с тях. Държавите членки ще продължат да насърчават обмяната на опит, като организират срещи, семинари и обучения на ключови експерти и млади статистици от различни области. Те изразиха задоволството си от българската координация на групата, активирала срещите след многогодишното замразяване. “Данните са енергията на бъдещето, бъдеще, което вече започна. Обмяната на статистическа информация и сътрудничеството на експерти в областта е напът да се превърне в основен локомотив на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество и може да отвори цяла нова глава за сътрудничеството в региона. Политиците просто трябва да следват картината, която данните рисуват, за да се осигури бързото възстановяване на региона“, отбеляза генералният секретар на организацията Майкъл Христидес. 

По време на заседанието държавите членки споделиха, че са изпращали представители от своите статистически институти в обучителни програми, организирани от българската статистика, и изразиха готовност да участват активно със свои експерти заради високото качество на проведените до момента курсове. Следващото заседание на групата се очаква да се проведе през втората половина на годината в България, като по същото време е предвидено обучение за млади статистици от региона.