Премини към основното съдържание

Приключи националният кръг на четвъртата Европейска олимпиада по статистика за ученици

Публикувано на: 19.03.2021 - 13:00

Резултати от националния кръг

• Категория А

• Категория Б

Учебната 2020/2021 година е огромно предизвикателство за учители, ученици, родители и всички, които са съпричастни към образователния процес в България. Пандемията от COVID-19 с икономическите, социалните, медицинските и психологическите ѝ измерения доведе до сериозни трансформации в хода на учебната подготовка и подложи на изпитание волята и куража на обучители и обучавани. Но въпреки всички трудности българските ментори и техните възпитаници не се отказаха от участие в Четвъртата европейска олимпиада по статистика за ученици. Любовта към знанието и стремежът към себеутвърждаване в благородната надпревара се оказаха по-силни.

В тазгодишната олимпиада за участие се регистрираха 757 ученици от 98 училища и 38 града в страната, разпределени в 301 отбора.  

Състезанието се проведе в два етапа, а учениците бяха разделени в две категории - Категория А: ученици от X - XII клас и Категория Б: ученици от VIII - IX клас. В първия етап учениците решаваха тест, а във втория всеки отбор трябваше да направи анализ на статистически данни под формата на презентация въз основа на подготвена за олимпиадата база със статистически данни в областта на околната среда - статистика на водите.

Първия етап на националния кръг завършиха успешно 190 отбора от Категория А и 52 отбора от Категория Б.

Във втория етап презентации представиха 168 отбора от Категория А и 48 отбора от Категория Б.

На първите места в Категория А се класират отборите:

  • V_GIL_ANT - Национална финансово-стопанска гимназия, гр. София - 98.1 точки
  • FELSSTARS - Първа английска езикова гимназия, гр. София - 97.8 точки
  • ВДМ-ВАРНА - Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, гр. Варна - 97.0 точки

Победители в Категория Б са отборите:

  • SEARCH - ПМГ „Христо Смирненски“, гр. Перник - 97.0 точки
  • ПЧМГ2 - Първа частна математическа гимназия, гр. София - 94.8 точки
  • А-ТЕАМ - Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, гр. Варна - 93.9 точки

И през тази година ще се проведе заключителен етап в олимпиадата на национално ниво, като отборите, класирани на първите пет места от всяка категория, получават правото да премерят сили за участие в европейския кръг. Те ще имат възможност да презентират и защитят своите идейни проекти по темата Официалната статистика в свят, преизпълнен с данни.

Идейните проекти ще бъдат оценявани по следните начини: онлайн гласуване на сайта на олимпиадата и от жури. Двата отбора от всяка категория с най-висока комплексна оценка ще заснемат двеминутен видеоклип, с който ще представят България на европейския кръг на олимпиадата.

Националният статистически институт поздравява всички участници и честити на класиралите се на призовите места!