Премини към основното съдържание

Още един регламент в областта на статистиката премина успешно през тристранни преговори

Публикувано на: 22.06.2018 - 12:30
На 21 юни 2018 г. в сградата на Европейския парламент в Брюксел се състояха тристранните преговори (триалог) между Европейския парламент, Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия по предложението за регламент относно интегрираната европейска социална статистика (IESS).

Целта на регламента е да създаде обща рамка за европейските статистически данни за лицата и домакинствата, основани на индивидуални данни, събрани чрез извадки.

От страна на Парламента преговорите водеше г-н Тамаш Месерич. Съветът беше представляван от г-н Сергей Цветарски, председател на Работна група „Статистика“ и председател на НСИ. Делегацията на Европейската комисия беше ръководена от г-жа Мариана Коцева, генерален директор на Евростат.

Седем тристранни срещи бяха проведени по това досие, като преговорите преминаха в добронамерена атмосфера и търсене на взаимноприемливи решения по измененията, предложени от Парламента и Съвета. От особен интерес и за трите страни бяха следните въпроси, обсъждани по време на срещите:

  • осигуряване на навременна, качествена и съпоставима на европейско ниво статистическа информация за лицата и домакинствата;
  • осигуряване на баланс между нарастващата нужда от статистическа информация за анализи, изследвания и разработване на политиките на общността в областта на социалната защита и заетостта, запазване на качеството на статистическите данни и контролиране на натовареността на националните статистики и респондентите;
  • осигуряване на възможности за бъдещо развитие на изследванията в областта на социалната статистика чрез финансова подкрепа за държавите членки.

В хода на обсъжданията беше постигнато съгласие по тези въпроси и преговорите приключиха успешно с добре балансирано предложение за регламент, гарантиращо интересите и на трите страни.