Премини към основното съдържание

ЕС потвърди постигнатото тристранно споразумение за модернизирането на европейската рамка за интегрирана статистика на земеделските стопанства

Публикувано на: 09.05.2018 - 17:25
На 8 май посланиците на ЕС потвърдиха споразумението, постигнато на 11 април 2018 г. между Българското председателство на Съвета и представителите на Европейския парламент и Европейската комисия (Евростат), относно модернизирането на европейската рамка за събиране на интегрирана статистика на земеделските стопанства.

Заключителните преговори между Европейския парламент, Съвета и Евростат, за постигане на съгласие за окончателния компромисен текст на предложения регламент, се проведоха на 11 април 2018 година, като от страна на Българското председателство Съветът се представляваше от г-н Сергей Цветарски, председател на Националния статистически институт.

Новият регламент за интегрирана статистика на земеделските стопанства ще представи рамката за събиране, обработка и разпространение на данни за структурата на земеделските стопанства. Документът регламентира правилата за провеждане на преброяването на земеделските стопанства през 2020 година и за следващите изследвания на структурата на земеделските стопанства през 2023 и 2026 година, както и променливите, за които се събират данни от земеделските стопани и от наличните административни източници.

Постигнатият компромис гарантира баланс между осигуряване на гъвкавост за бързо променящите се нужди от статистически данни при изготвяне на политиките в отрасъла и гарантирането на приемливи граници на разходите и натоварването на респондентите и администрациите.

Предстои гласуване на първо четене на регламента от Европейския парламент и впоследствие приемане от Съвета. Регламентът ще влезе в сила след публикуването му в Официалния вестник на ЕС.