Премини към основното съдържание

Още един регламент в областта на статистиката премина успешно през тристранни преговори

Публикувано на: 12.04.2018 - 16:30
На 11 април 2018 г. в сградата на Европейския парламент в Брюксел се състояха тристранните преговори (триалог) между Европейския парламент, Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия по предложението за регламент относно интегрираната земеделска статистика.

Приемането на този регламент се очакваше още през 2017 г. от държавите членки и Евростат предвид предстоящото провеждане на земеделски преброявания. Целта на регламента е да осигури единна методология и обхват на статистическите наблюдения в областта на селското стопанство в ЕС.

От страна на Парламента преговорите водеше г-жа Мария Габриела Зоана. Съветът беше представляван от г-н Сергей Цветарски, председател на Работна група „Статистика“ и председател на НСИ. Делегацията на Европейската комисия беше ръководена от г-жа Мариана Коцева, генерален директор на Евростат.

Преговорите преминаха в добронамерена атмосфера и търсене на взаимноприемливи решения по измененията, предложени от Парламента, и компромисните текстове, изготвени от Председателството. Основните въпроси, които бяха обсъждани, както и при предишния триалог, бяха:

  • осигуряване на високо качество на статистическата информация;
  • гаранции за недопускане на по-голямо натоварване на статистическите институти и респондентите при въвеждането на нови изследвания;
  • оперативност при дефиниране на статистическите дейности с допълнителни актове.

В хода на обсъжданията беше постигнато съгласие по тези въпроси и преговорите приключиха успешно. Така се открива възможност за окончателното приемане на регламента в рамките на Българското председателство.