Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ Сергей Цветарски застана начело на Работна група „Статистика“ за следващите шест месеца

Публикувано на: 29.01.2018 - 17:32
Председателят на НСИ Сергей Цветарски председателства първото за Българското председателство заседание на Работна група „Статистика“ към Съвета на Европейския съюз на 24 януари в Брюксел, Белгия.

Основна тема в дневния ред на заседанието беше предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейските статистически данни за лицата и домакинствата, основани на индивидуални данни, събрани чрез извадки. Този регламент е от особена важност както за ЕСС, така и за Европейския парламент и беше разглеждан в продължение на близо две години. По време на срещата беше постигнато принципно съгласие по разпоредби, които основно засягат броя на променливите, за които ще се събират статистически данни, проучванията за приложимост и пилотните проучвания, финансирането, необходимо за прилагането на регламента, приемането на делегирани актове от Европейската комисия и възможността за предоставяне на дерогации.

Председателството възнамерява да продължи с разглеждането на останалите приложения и на съображенията на следващото заседание на работната група на 22 февруари.

В допълнение, държавите членки бяха информирани за резултатите от втория триалог по досието за интегрирана статистика за земеделските стопанства (IFS), проведен на 12 декември 2017 година.