Премини към основното съдържание

Остават седем дни до крайния срок за регистрация на участниците в Националното състезание по статистика за ученици

Публикувано на: 16.05.2017 - 11:50
Първите отбори, които вече  се регистрираха за участие в състезанието, са от Русе, Варна, Пловдив, Гоце Делчев, Попово, Кнежа, Клисура, Самоков и други.

Турнирът се провежда за първи път в България и е подготвителен етап от Европейската олимпиада по статистика, която е предвидено да се състои през 2018 г. по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Съгласно обявените правила състезанието ще се проведе онлайн в два кръга на 3 и 17 юни 2017 г., като в първия кръг отборите ще решават тест с 30 затворени въпроса в реално време на сайта на НСИ, а вторият кръг ще включва анализ на предварително зададени статистически данни.

Право на участие в състезанието имат всички български ученици от Х, XI и XII клас без ограничение на вида училище. Състезанието e отборно, като всеки отбор се състои от трима ученици с учител ментор. Няма ограничения  за броя на отборите от едно училище, но всеки ученик може да участва само в един отбор, както и един ментор може да ръководи само един отбор. В един отбор участие могат да вземат ученици от различни класове и училища от едно населено място.

Желание за  участие  в  състезанието се заявява чрез попълване на електронна форма на сайта на НСИ в рубриката „Национално състезание по статистика за ученици“ в срок до 23 май 2017 година.

За победителите са осигурени атрактивни награди от Българо-американска кредитна банка.

Медиен партньор на инициативата е Национално издателство „Аз буки“.