Премини към основното съдържание

Успешно завърши обучението на 12 млади статистици от Република Азербайджан

Публикувано на: 16.12.2016 - 13:45
Първият по рода си обучителен курс „Въведение в теорията и организацията на статистическите изследвания“, на който присъстваха 12 млади статистици от Държавния статистически комитет на Република Азербайджан, се проведе в Учебно-квалификационния център „Сливек“ на Националния статистически институт.

Курсът беше организиран от НСИ в сътрудничество с Университета за национално и световно стопанство и предостави възможност на гостите от Азербайджан да се запознаят както с основите на статистическата теория и практика, така и с българската история и култура. Разнообразието от теми и добрата подготовка на лекторите създадоха необходимата атмосфера за обучение и активно участие на младите азербайджански статистици.

Обучението завърши с провеждане на заключителен тест и получаване на сертификати от участниците. Сертификатите бяха подписани от ректора на УНСС проф. д-р Стати Статев и председателя на НСИ г-н Сергей Цветарски, който ги връчи на курсистите и им пожела успех в бъдещото професионално развитие. На един от участниците в курса - Емил Мамадов, той подари и плакет на НСИ за много добро представяне. Гостите от Азербайджан благодариха за сърдечното посрещане и интересните лекции, както и за възможността да се запознаят с България при посещенията си в Ловеч, Троян, Велико Търново, София и Плевен.

При закриването на курса г-н Цветарски подчерта, че доброто сътрудничество между НСИ и Държавния статистически комитет на Република Азербайджан е необходимо условие за успешното провеждане на обучението и отбеляза, че това е пилотен курс, разработен и организиран специално за азербайджанските статистици. Предстои неговото разширяване и усъвършенстване с оглед осигуряване на възможност на статистици с различно експертно ниво да повишават своите знания и професионализъм и да се запознаят с българския опит в производството на официалната статистика.