Премини към основното съдържание

Работна среща в Рим във връзка с предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз

Публикувано на: 29.11.2016 - 09:40
Във връзка с предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз в периода 30 ноември - 1 декември 2016 г. председателят на НСИ Сергей Цветарски ще осъществи работно посещение по подготовка и провеждане на председателството в Националния статистически институт на Италия (Istat) в Рим. По време на посещението Сергей Цветарски ще се запознае с богатия опит на Италия в председателството на Работна група „Статистика“ към Съвета. Той ще обсъди със своя италиански колега Джорджо Алева и неговия екип, осъществил Председателството на Италия през второто полугодие на 2014 г., цялостния преговорен процес по законодателните предложения в областта на статистиката.

България поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз през първото полугодие на 2018 г., когато Националният статистически институт ще ръководи заседанията на Работна група „Статистика“ към Съвета. Работната група се председателства от ръководителя на националния статистически институт на държавата, поела ротационното председателство на Съвета.

Българското председателство е част от триото Естония - България - Австрия за периода юли 2017 г. - декември 2018 година.