Премини към основното съдържание

НСИ обучава статистици от Република Азербайджан в областта на системите за управление на качеството в статистиката по туининг проект

Публикувано на: 24.10.2016 - 16:16
Експерти от Държавния статистически комитет на Република Азербайджан са на петдневно посещение (24 - 28 октомври 2016 г.) с цел обучение в Националния статистически институт в рамките на туининг проекта AZ/14/ENP/ST/32 „Подкрепа за Държавния статистически комитет в хармонизирането на Националната статистическа система на Република Азербайджан в съответствие с европейските стандарти“. Обучението е на тема „Показатели за качество и подготовка за самооценки“ по Компонент 1 на проекта „Система за управление на качеството в статистиката“.

Срещата с азербайджанските колеги беше открита от председателя на Националния статистически институт г-н Сергей Цветарски, който е и младши ръководител на туининг проекта. В изказването си той подчерта значението на туиниг проектите като инструмент за обмен на знания и идеи, полезен и за двете страни.

Основната цел на визитата е статистиците от Република Азербайджан да се запознаят по-детайлно с българския опит в управлението на качеството в статистиката. Посещението стартира с двудневно обучение в ЦУ на НСИ по следните основни теми:
- Българските практика и опит в управление на качеството
- Доклади за качеството
- IT средство за производство и съхранение на националните справочни метаданни (SIMS, ESQRS, ESMS)
- Опитът на НСИ и НСС в самооценката на качеството (въпросник  DESAP)
- Управление на конфиденциалността.

От страна на НСИ в обучението ще участват експерти от следните отдели: „Обща методология и анализ на статистическите изследвания“, „Връзки с потребителите и е-услуги“, „Статистика на образованието и културата“, „Структурна бизнес статистика“ и „Статистика на потребителските цени и ППС“.

По време на визитата в България статистиците от Държавния статистически комитет на Република Азербайджан ще посетят също и ТСБ - Югоизток и ТСБ - Юг, където ще се запознаят с приложението на Общия модел на статистическия производствен модел (GSBPM),  с управлението и контрола върху качеството на статистическите данни, както и разпространението на статистически продукти и услуги на регионално ниво.

Туининг проектът AZ/14/ENP/ST/32 „Подкрепа за Държавния статистически комитет в хармонизирането на Националната статистическа система на Република Азербайджан в съответствие с европейските стандарти“ е със срок на изпълнение 24 месеца и е финансиран от Европейския съюз.