Премини към основното съдържание

Годишна конференция на генералните директори на националните статистически институти и заседание на Комитета на Европейската статистическа система

Публикувано на: 21.09.2016 - 11:33
Конференцията е най-важният форум в Европейския съюз за дискусии относно бъдещето и развитието на Европейската статистическа система (ЕСС). Тя се провежда ежегодно в една от държавите - членки на ЕС. Генералният директор на националната статистика на приемащата страна председателства конференцията. В нея участват ръководителите на европейските национални статистически служби, представители на Европейската комисия (Евростат), ООН и ОИСР.

Председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски ще вземе участие в 102-рата годишна конференция на генералните директори на националните статистически институти и в заседание на Комитета на Европейската статистическа система, домакин на които е Статистическата служба на Австрия. Събитията ще се проведат от 26 до 28 септември 2016 г. във Виена.

„Управление на съвременния Национален статистически институт през 21-ви век“ е темата на конференцията на 26 септември 2016 г., на която са поканени да присъстват и представители на страните кандидатки. За сесията на 27 септември 2016 г. е предвидена темата „Статистика на доходите, потреблението и благосъстоянието“. (За повече информация: http://www.dgins2016.at/.)

Непосредствено след конференцията - на 28 септември - ще се проведе поредното редовно заседание на Комитета на Европейската статистическа система. Комитетът ще гласува по четири предложения за регламенти на Европейската комисия, включително в сферата на статистиката на пестицидите, преброяването на населението и жилищния фонд и статистиката на доходите и условията на живот. Комитетът също така ще обсъди резултатите от 102-рата конференция и Меморандума от Виена, както и Декларацията за качеството на ЕСС.