Премини към основното съдържание

Експерти от НСИ обучават статистици от Република Азербайджан по туининг проект

Публикувано на: 06.06.2016 - 15:20
В рамките на туининг проекта AZ/14/ENP/ST/32 „Подкрепа за Държавния статистически комитет в хармонизирането на Националната статистическа система на Република Азербайджан в съответствие с европейските стандарти“, по който Националният статистически институт е младши партньор от държава - членка на ЕС, се провежда първото посещение с цел обучение на служители от Държавния статистически комитет на Република Азербайджан. Петдневното обучение (6 - 10 юни 2016 г.) е на тема „Методологията в областта на статистиката на доходите и условията на живот и използване на нейните данни за анализ на бедността“.

Срещата с азербайджанските колеги бе открита от председателя на Националния статистически институт г-н Сергей Цветарски, който е и младши ръководител на туининг проекта. Той изрази задоволство от взаимната полза за двете статистически служби в процеса на изпълнение на подобни проекти и изрази увереност за задълбочаване на двустранното сътрудничество при предстоящото посещение на председателя на Азeрбайджанския държавен комитет по статистика.

Мисията на статистиците от Република Азербайджан стартира с двудневно обучение в ЦУ на НСИ. То ще бъде фокусирано върху следните теми:

- Обработка на първични данни от изследването „Статистика на доходите и условията на живот“ и формиране на целеви променливи;

- База данни на показателите и описание на променливите;

- Проектиране и рамка на извадката на българското изследване „Статистика на доходите и условията на живот“;

- Корекции при липса на отговор и корекции спрямо външни източници (калибриране);

- Общ модел на статистически производствен процес - Изследване „Статистика на доходите и условията на живот“ и Наблюдение на домакинските бюджети.

Българският екип се ръководи от д-р Богдан Богданов - заместник-председател на НСИ и ръководител на Компонент 3 на проекта „Статистика на доходите и условията на живот“, и се състои от експерти от отдел „Статистика на условията на живот“.

По време на посещението статистиците от Държавния статистически комитет ще се запознаят и с опита на ТСБ - Североизток и ТСБ - Юг в организирането и провеждането на изследването „Статистика на доходите и условията на живот“ (SILC).

Туининг проект AZ/14/ENP/ST/32 „Подкрепа за Държавния статистически комитет в хармонизирането на Националната статистическа система на Република Азербайджан в съответствие с европейските стандарти“ е със срок на изпълнение 24 месеца и е финансиран от Европейския съюз.