Премини към основното съдържание

Студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ изучават процесите на дигитализация в НСИ

Публикувано на: 10.03.2016 - 11:10
На 9 март 2016 г. в зала „Пресцентър“ на НСИ се проведоха два обучителни семинара на студенти от катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ към Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Студентите са в първи курс, специалност „Библиотечно-информационни науки“. За втора поредна година НСИ подкрепя обучителния процес на катедрата, като посещението на студентите е в рамките на дисциплината „Въведение в дигитализацията“.
 
Соня Златанова, експерт в отдел „Публикации, библиотека и архив“, дирекция „Многосекторна статистика и услуги за потребителите“, запозна участниците с практиката на създаване и управление на дигитални информационни ресурси и с процесите на дигитализация на книжните фондове. Студентите посетиха Дигиталния център и читалнята на библиотеката.
 
Дигиталната библиотека на НСИ притежава комплексна технология за създаване, обработка, управление и разпространение на дигитални информационни ресурси, които към настоящия момент надхвърлят 1 150 000 дигитални страници статистическа информация.