Премини към основното съдържание

Предстояща сесия на Статистическата комисия на ООН

Публикувано на: 02.03.2016 - 11:10
В периода от 4 до 11 март 2016 г. в Централата на ООН, Ню Йорк, председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски ще участва в работата на най-авторитетния форум в международната статистическа система - поредната 47-а сесия на Статистическата комисия на ООН (СКООН). От 1 януари 2013 г. България е член на СКООН. На форума ще бъдат обсъдени редица теми от глобално значение за развитието на статистиката в световен мащаб.

Тази година сесията ще се проведе под мотото „По-добри данни. По-добър живот.“ С този слоган беше отбелязан за втори път Световният ден на статистиката на 20 октомври 2015 година.

Във връзка с това ще бъде организирана изложба с материали за честването на Световния ден на статистиката в различните страни. България ще участва в изложбата с постер, съдържащ карта на страната и снимки от дискусиите с ученици и студенти, които бяха организирани в София и областните градове.

По традиция СКООН провежда и голям брой специални събития, съпътстващи редовната сесия. На 4 март 2016 г. ще се проведе специален семинар за нарастващата роля на различните административни данни и на големите данни (Big Data) в официалната статистика като цяло, и в частност в гражданската регистрация и  демографската статистика.

Сергей Цветарски ще участва в дискусии и ще проведе редица срещи със свои колеги по актуални въпроси.

От 1947 г. Статистическата комисия на ООН ръководи работата при определянето на стандарти и очертаването на пътя на глобалната статистическа система. СКООН и Евростат - статистическата служба на ЕС, съвместно с националните статистически институти създават стандартите и методологическите принципи за работа на световната статистическа общност. Сесиите на СКООН се провеждат веднъж годишно и работната им програма включва дискусии и разглеждане на методологически материали в различни статистически области.

За повече информация: