Премини към основното съдържание

Успешно стартира вторият туининг проект с Държавния статистически комитет на Република Азербайджан

Публикувано на: 28.01.2016 - 12:20
На 27 януари 2016 г. в гр. Баку, Република Азербайджан, се проведе стартиращата среща по туининг проект AZ/14/ENP/ST/32 „Подкрепа за Държавния статистически комитет в хармонизирането на Националната статистическа система на Република Азербайджан в съответствие с европейските стандарти, по който Националният статистически институт е младши партньор от държава - членка на ЕС.

Целта на стартиращата среща е да се запознаят заинтересованите страни и широката общественост с целите, задачите и очакваните резултати от изпълнението на проекта. България беше представена от г-н Сергей Цветарски, председател на НСИ и младши ръководител на туининг проекта, д-р Богдан Богданов, заместник-председател на НСИ и ръководител на Компонент 3 „Доходи и условия на живот”, постоянния туининг съветник г-н Арслан Ахмедов и г-н Живко Златански, консул на Р България в Р Азербайджан.

Срещата беше открита от г-н Тахир Будагов, председател на Държавния статистически комитет на Република Азербайджан, бенефициент по туининг проекта. В нея взеха участие ръководителят на Делегацията на ЕС в Република Азербайджан г-жа Малена Мард, посланикът на Германия в Азербайджан г-жа Хейдрун Темпел, г-н Дитер Сарайтер, председател на Федералната статистическа служба на Германия, г-н Юрий Скаскевич от отдел „Международно сътрудничество” в Евростат. От страна на Р Азербайджан присъстваха и министърът на икономиката и председателят на Комитета по икономика, промишленост и предприемачество към парламента на Р Азербайджан, представители на Централната банка на Азербайджан. Експерти от Световната банка, УНИЦЕФ, Агенцията за бежанците към ООН също участваха в срещата.

Същия ден се проведе изключително ползотворна среща на президента на Р Азербайджан г-н Илхам Алиев с г-н Сергей Цветарски, г-н Дитер Сарайтер и г-н Тахир Будагов, на която той отбеляза значението на новия проект за провеждането на реформата в статистическата система на Р Азербайджан (http://ru.president.az/articles/17591).

На 28 януари 2016 г. в гр. Баку ще се проведе и първата среща на Комитета по наблюдение на туининг проект AZ/14/ENP/ST/32. На нея ще бъде направен мониторинг на изпълнението на целите до момента, ще се очертаят бъдещите съвместни дейности и ще се приеме първият тримесечен отчет. Комитетът по наблюдение има няколко основни задачи: да следи за напредъка в съответствие с договорените графици и показатели за изпълнение, да разисква и валидира конкретните продукти и постигнати резултати, както и да обсъжда последващите дейности по туининг проекта.

Туининг проект AZ/14/ENP/ST/32 „Подкрепа за Държавния статистически комитет в хармонизирането на Националната статистическа система на Република Азербайджан в съответствие с европейските стандарти” е със срок на изпълнение 24 месеца, като общата му стойност е 1 178 763 евро.

Отзвук в чуждестранните медии

http://www.azerbaijan.az/portal/newsen.html?action=GetFullNews&ldid=2005-07-26&ltid=21:41:54&ndid=2016-01-28&nid=1

http://www.aztv.az/readnews.php?lang=en&id=2420

http://azertag.az/de/xeber/Aserbaidschans_Prasident_Ilham_Aliyev_empfangt_Leiter_von_statistischen_Behorden_Deutschlands_und_Bulgariens_VIDEO-922129

http://video.azertag.az/video/33607 (AZ)

http://www.baku.diplo.de/Vertretung/baku/de/03/Aktuelles/Empfang-StP.html

http://news.az/articles/official/104687

http://azertag.az/xeber/Azerbaycanin_statistika_sisteminin_Avropa_standartlarina_uygunlasdirilmasina_dair_Tvinninq_layihesinin_icrasina_baslanilib-921966

http://arxiv.az/az/azerbaijan-news.az/61273338/Azerbaycanin+statistika+sisteminin+Avropa+standartlarina+uygunlashdirilmasina+dair+Tvinninq+layihesinin+icrasina+bashlanilib

http://salamnews.org/az/news/read/205470

http://www.xalqqazeti.com/az/news/news/67108

http://sesqazeti.az/az/news/politics/525532

http://report.az/turizm-ve-sergiler/azerbaycanda-turizm-statistikasi-sistemi-inkisaf-etdirilecek/

http://lent.az/news/230373

http://www.itv.az/index.php/az/tele/prezident-ilham-aeliyev-almaniya-vae-bolgar-stan-n-statistika-gurumlar-n-n-raehbaerlaerini-gaebul-edib