Премини към основното съдържание

Министерският съвет прие Националната статистическа програма за 2016 година

Публикувано на: 21.01.2016 - 11:45
На заседание, проведено на 20 януари 2016 г., Министерският съвет прие Отчета за изпълнението на Националната статистическа програма и за дейността на Националния статистически институт през 2015 година и Националната статистическа програма за 2016 година.

През 2015 г. НСИ успешно проведе 244 статистически изследвания, а органите на статистиката - 44.

В Отчет 2015 на НСИ е отделено специално внимание на изследванията и дейностите, които бяха проведени за първи път: четиригодишно изследване „Наблюдение на структурата на заплатите”; изследване „Потребление на енергийни продукти в домакинствата”, както и тримесечно изследване за изчисляване на индекси на цените на жилищата.

През изминалата 2015 г. е разработена и внедрена Система за управление на качеството съгласно стандарта ISO 9001:2008 за електронните услуги в Националния статистически институт.

Акцент в отчета е поставен върху постигнатите резултати от изпълнението на хоризонталните приоритети, заложени в Стратегията за развитие на Националната статистическа система на Република България, 2013 - 2017 г., както и върху изпълнението на дейностите по производство на статистическа информация по тематични области.

Националната статистическа програма за 2016 година включва плана за дейността на Националния статистически институт и плановете за статистическите дейности на органите на статистиката. Изследванията, които ще проведе НСИ през годината, са 248.

Нови за 2016 г. са изследванията:
  • Разрешения за пребиваване на чужденци в Република България;
  • Изследване за приложимост на концепцията за обичайно пребиваващо население;
  • Продължаващо професионално обучение на заетите лица;
  • Образование и обучение на възрастни;
  • Актуализиране на методологията и съдържанието на системата от индикатори за устойчивото развитие;
  • Присъединяване на Агенцията по вписванията към изградената единна входна точка между НСИ и Националната агенция за приходите (НАП);
  • Географски класификации - разработване на нови версии на Номенклатура на страните и териториите за статистически цели (НСТ) и Номенклатура на страните и териториите за целите на външнотърговската статистика (ГЕОНОМ).

Във връзка с оптимизирането на разходите и започналото намаляване на натоварването на респондентите са направени промени в организацията на някои изследвания и съкращаване на сроковете за предоставяне на статистическата информация на потребителите.

След обнародването в „Държавен вестник” документите ще бъдат публикувани на интернет сайта на НСИ.