Премини към основното съдържание

Националният статистически институт ще отбележи 20 октомври - Световния ден на статистиката с дискусии с ученици и студенти от цялата страна

Публикувано на: 19.10.2015 - 13:30
Националният статистически институт и териториалните статистически бюра ще отбележат 20 октомври – Световния ден на статистиката с дискусии с ученици и студенти в различни учебни заведения в цялата страна. Темата на разговорите ще бъде „По-добри данни. По-добър живот.“ и е зададена като слоган на тазгодишния статистически ден.
 
В София дискусията ще се проведе в Университета за национално и световно стопанство от 10.00 часа на 20 октомври. В дискусията ще участват председателят и зам.-председателят на НСИ Сергей Цветарски и д-р Богдан Богданов, зам.-ректорите на УНСС проф. Веселка Павлова и проф. Валентин Гоев, експерти от НСИ и студенти от специалност „Статистика и иконометрия“ във висшето училище.
 
Датата 20 октомври е определена за Световен ден на статистиката с резолюция от Общото събрание на ООН през 2010 г.
В резолюцията се казва: „Признавайки основното значение на устойчивото развитие на капацитета на националните статистики да произвежда надеждни и навременни статистически данни и показатели за измерване на напредъка на една страна, което е необходима основа за информирано вземане на решения по политиките и за мониторинг на целите на хилядолетието за развитие на национално, регионално и международно ниво”.
 
България като една от 55-те държави съавтори на резолюцията, се включва в честването на Световния ден на статистиката.