Премини към основното съдържание

Годишна конференция на генералните директори на националните статистически институти и заседание на Комитета на Европейската статистическа система

Публикувано на: 18.09.2015 - 10:20
Конференцията на генералните директори на националните статистически институти (DGINS) е най-важният форум в Европейския съюз за дискусии относно бъдещето и развитието на Европейската статистическа система (ЕСС). Тя се провежда ежегодно в една от държавите - членки на ЕС. Генералният директор на националната статистика на приемащата страна председателства конференцията. В нея участват ръководителите на европейските национални статистически служби, представители на Европейската комисия, ООН и ОИСР.

Тази година домакин на поредната 101-ва конференция е Националният статистически институт на Португалия. Събитието ще се проведе на 23 и 24 септември 2015 г. в гр. Лисабон на тема „Индикатори за вземане на решения и мониторинг“.

За повече информация: https://www.ine.pt/scripts/DGINS-2015/index.html

Непосредствено след конференцията - на 25 септември,  ще се проведе поредното регулярно заседание на Комитета на Европейската статистическа система. Комитетът ще дискутира доклада по напредъка относно изпълнението на „Визия 2020 за Европейската статистическа система“, предложението за удължаване на Европейската статистическа програма 2013 - 2017 г. и за периода 2018 - 2020 г., за да се синхронизира с Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014 - 2020 г., както и с процеса на стандартизацията.

Точките по комитология  обхващат дерогации и примерен списък на екологични стоки и услуги  по Регламент (ЕС) № 691/2011 относно европейските икономически сметки за околната среда, както и статистическите данни на Общността за доходите и условията на живот (EU-SILC) по отношение на списъка за 2017 г. на целевите второстепенни променливи, свързани със здравето и здравето на децата.

В двете събития участие ще вземе председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.