Премини към основното съдържание

Посещение на генералния директор на Евростат в НСИ

Публикувано на: 07.07.2015 - 09:47
На еднодневно посещение в Националния статистически институт в понеделник, 6 юли 2015 г., пристигна генералният директор на Евростат Валтер Радермахер, придружен от заместник-генералния директор на европейската институция Мариана Коцева.

Програмата на г-н Радермахер и г-жа Коцева започна със среща с ръководния състав на НСИ и представители на Националния статистически съвет. Пред служителите на НСИ г-н Радермахер постави акцент върху промените в Регламент (ЕО) № 223/2009 относно европейската статистика. Той обърна внимание върху основите цели на новоприетия регламент - засилване на професионалната независимост на националните статистически органи, изясняване на координиращата роля на националните статистически институти (НСИ), засилване на прилагането на Кодекса на европейската статистическа практика чрез установяване на „ангажименти за доверие“, подобряване на достъпа до административни данни и тяхното използване за статистически цели.

След това ръководството на Евростат се срещна с министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и заместник-министър председателя и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова като отново темата на разговорите беше за Регламент (ЕО) № 223/2009 като основен документ на европейската статистика. На срещите бяха обсъждани и новата роля и място на статистиката при планирането на социално-икономическо развитие и усвояването на средствата по оперативните програми.