Премини към основното съдържание

През периода 1 април - 15 май 2015 г. НСИ ще проведе анкетно проучване „Изследване за използването на информационно-комуникационните технологии от домакинствата и лицата”

Публикувано на: 31.03.2015 - 12:10
На 1 април 2015 г. Националният статистически институт стартира провеждането на анкетно проучване „Изследване за използването на информационно-комуникационните технологии от домакинствата и лицата през 2015 година”. Наблюдението се провежда в изпълнение на Регламент (ЕС) № 1196/2014 на Комисията относно статистическите данни на Общността за информационното общество и следва обща методология с всички държави - членки на Европейския съюз, което ще осигури международна съпоставимост на получените резултати.

Въпросите, включени в анкетната карта, са свързани с развитието на информационното общество сред населението: достъп на домакинствата до интернет, използване на интернет и компютри от лицата, електронна търговия и електронно правителство, умения на лицата за използването на компютри. За първи път ще бъде изследвана нагласата на лицата относно рисковете, свързани със сигурността в интернет (напр. заразяване с вирус, злоупотреба с лична информация или проследяване на посетените уебсайтове).

Ще бъдат посетени 4 800 обикновени домакинства в цялата страна от специално обучени анкетьори, които ще се легитимират със служебна карта. На анкетиране подлежат всички лица от домакинството на възраст 16 - 74 години.

Резултатите от изследването ще бъдат публикувани на интернет сайта на НСИ.

Предварително благодарим на домакинствата за сътрудничеството при представянето на развитието на информационното общество в страната пред Европейската общност!

Повече информация за методологията и инструментариума на анкетното проучване „Изследване за използването на информационно-комуникационните технологии от домакинствата и лицата“ може да се намери на сайта на НСИ в рубриката „Статистически данни” - „Информационно общество“ (https://www.nsi.bg/bg/node/2805), или на телефон (02) 9857 469.