Премини към основното съдържание

Националният статистически съвет прие Отчета за изпълнението на Националната статистическа програма и за дейността на НСИ през 2014 година и Националната статистическа програма за 2015 година

Публикувано на: 27.11.2014 - 15:09
Под председателството на проф. Христина Вучева на 26 ноември 2014 г. се проведе заседание на Националния статистически съвет (НСС), който е висшият консултативен орган в областта на статистиката на национално ниво.
 
Съгласно приетия дневен ред в началото беше разгледан Отчетът за изпълнението на задачите от Националната статистическа програма (НСП) за 2014 година, както и на хоризонталните приоритети, заложени в Стратегията за развитие на Националната статистическа система 2013 - 2017 година. Беше проведена оживена дискусия по съдържанието на документа и бяха дадени препоръки, свързани с по-пълно отразяване на влиянието на ограничените бюджетни ресурси върху изпълнението на планираните дейности в Стратегията за развитие и НСП през 2014 г., както и с разработване на кратко резюме на отчета, което да съдържа най-важните постижения през 2014 година. Членовете на НСС дадоха висока оценка на представения отчет за 2014 г., който беше одобрен единодушно.
 
На заседанието бе разгледана и подготвената в НСИ Национална статистическа програма за 2015 година. НСП 2015 отразява националните потребности от статистическа информация и е съобразена с приоритетите, заложени в Годишната европейска статистическа програма за 2015 година и Петгодишната работна статистическа програма 2013 - 2017 г. на Евростат. Подробно бяха обсъдени предложенията на органите на статистиката и Българската народна банка. След проведените дискусии участниците в заседанието приеха Националната статистическа програма за 2015 година с един въздържал се.
 
В заключителната част на заседанието председателят на НСИ г-н Сергей Цветарски запозна членовете на НСС с последните решения на Комитета на европейската статистическа система и им благодари за добрата съвместна работа.