Премини към основното съдържание

НСИ обучава експерти от Статистическата служба на бившата югославска република Македония в областта на сметките в околната среда и екологичните такси

Публикувано на: 27.10.2014 - 11:00
Националният статистически институт  е домакин на двудневно обучение, на което експерти от дирекция „Макроикономическа статистика“ ще запознаят македонските си колеги с българския опит в областта на сметките в околната среда и екологичните такси. Основните точки от обучението ще бъдат посветени на оценка на работата по разпределение на енергийните данъци чрез използване на таблици „Ресурс - Използване” от националните сметки; разграничаване на дела на данъците за околната среда, плащани от нерезиденти; обсъждане на възможни инструменти за разпределение на данъците за транспорт, замърсяване и ресурси според Номенклатура A64; статистическо наблюдение на данъците за околната среда; възможни източници на административни данни за околната среда, свързани с данъците, и други.

Срещата беше открита от заместник-председателя на НСИ д-р Богдан Богданов. Обучението на македонските експерти ще бъде проведено от Стефан Цонев, началник на отдел „Статистика на околната среда и енергетиката“, Румяна Иванова, държавен експерт в отдел „Статистика на околната среда и енергетиката“ и  Маргарита Цветкова, държавен експерт в отдел „Нефинансови национални сметки“.

НСИ оказва експертна помощ на Държавната статистическа служба на бившата югославска република Македония в рамките на Инструмента за предприсъединителна помощ на Европейската комисия (IPA 2011).