Премини към основното съдържание

НСИ започна работа по проект „План за действие за подобрения на изследването „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)“

Публикувано на: 10.10.2014 - 09:50
От септември 2014 г. Националният статистически институт започна работа по проект „План за действие за подобрения на изследването „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)“, който се изпълнява съгласно споразумение за субсидия с Европейската комисия № 07142.2014.001-2014.254.

Основните цели на проекта са своевременно предоставяне на данни и тестване в контекста на подготовката за ревизия на изследването „Статистика на доходите и условията на живот“. За изпълнението на целите са предвидени следните дейности:

  • Изместване на работата на терен - провеждане на интервю в периода март - май.
  • Провеждане на пилотно събиране на данни с електронни устройства - CAPI интервю.
  • Изместване на периода за обработка и предаване на данните с шест месеца.
  • Ранно изпращане на променливите за материални лишения, финансово натоварване и модулите в края на референтната година на изследване.
  • Проследяване на домакинствата от четвърта вълна и включването им в пета и шеста вълна на наблюдението с цел да се оцени процента на неотговорилите и изхабяването на извадката.
  • Подготовка и проверка от гледна точка на изискванията за точност на текущия (crosssectional) и проследения във времето (longitudinal) компонент. Анализ на дизайна на извадката. Разработване/тестване на методи за оценка на вариацията чрез използване на калибриране и допълване.
  • Разработване на тестове и пилотно въвеждане на нови променливи за бъдещите 3- и 6-годишни модули, използвани вече за първия разработен модул, и ad-hoc модулите и променливите в констекста на текущото изследване.

Изпълнението на дейностите по проекта ще допринесе за намаляване на натовареността на респондентите чрез внедряване на комбиниран метод за анкетни проучвания с електронни устройства и ползването на данни от административни регистри за статистически цели.

Ревизията на изследването „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)“ е заложено като приоритет в годишната работна програма на Евростат за модернизация на социалните статистики.

Продължителността на проекта е 26 месеца и ще приключи през октомври 2016 година.