Премини към основното съдържание

Заключителна конференция по проект „Създаване на национална база данни на МТСП за социалните предприятия в България”

Публикувано на: 24.07.2014 - 10:20
На 18 и 19 юли 2014 г. в курортния комплекс Боровец се състояха обучение и заключителна конференция по проект „Създаване на национална база данни на МТСП за социалните предприятия в България” съгласно сключен договор SI2.650082 между Европейската комисия, ГД „Предприятия и промишленост“ и Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Партньори по проекта са Агенцията за социално подпомагане, Националният статистически институт и Централният кооперативен съюз. Проектът стартира в края на май 2013 г. и е с продължителност 14 месеца.

На обучението и заключителната конференция присъстваха представители на партньорите по проекта, ръководители на социални предприятия от страната, представители на общините Велико Търново, Лясковец, Разград и г-н Анселмо Капороси, президент на експертен съвет по структурни фондове и европейски програми към Италианската търговска камара в България.

Г-жа Светослава Филипович, експерт в дирекция „Бизнес статистика“ на Националния статистически институт, представи резултатите от статистическото изследване на социалните предприятия в България за 2012 година. Участниците в конференцията бяха запознати с основните цели на изследването, както и с обхвата и източниците на информация за социалните предприятия в България. Особено внимание беше отделено на разработените от НСИ показатели и таблици за наблюдение, с които ще бъде усъвършенстван статистическият модул за социалните предприятия към интернет страницата на МТСП по социална икономика.

По време на обучението и заключителната конференция бяха дискутирани ключови въпроси, свързани с националната база данни, ползата от статистическа информация за социалните предприятия и начините, по които базата данни може да се използва за развитие на политиката в тази област.

В заключение, участниците в конференцията се обединиха около необходимостта от легална дефиниция на „социално предприятие“ и от разработване на специален закон в областта на социалното предприемачество.