Премини към основното съдържание

Заседание на Националния статистически съвет

Публикувано на: 04.12.2013 - 18:28
Под председателството на проф. Христина Вучева на 3.12.2013 г. се проведе заседание на Националния статистически съвет, който е висшият консултативен орган в областта на статистиката на национално ниво.

На заседанието беше представен и приет Отчетът за 2013 година за изпълнението на задачите от НСП 2013, както и за изпълнението на новите хоризонтални приоритети, заложени в Стратегията за развитие на Националната статистическа система 2013 - 2017 година.

Членовете на НСС дадоха висока оценка на отчета и извършената работа от НСИ през 2013 година и изразиха задоволство от постигнатите стандарти за качество на статистическата информация.

На заседанието беше разгледана подготвената в НСИ Национална статистическа програма за 2014 година, която отразява националните и европейските потребности и е съобразена с приоритетите, заложени в Петгодишната работна статистическа програма 2013 - 2017 на Евростат. Беше обсъдено предложението на БНБ за включване на ново изследване в НСП - „Тримесечна краткосрочна финансова статистика”. Предложението е във връзка с изискванията на ЕЦБ и ESRB (European Systemic Risk Board) в областта на финансовите сметки. След проведените дискусии участниците в заседанието единодушно приеха Националната статистическа програма за 2014 година.

В заключителната част на заседанието председателят на НСИ д-р Ренета Инджова благодари на членовете на НСС за ползотворното сътрудничество и за техния принос към развитието и усъвършенстването на Националната статистическа система.