Премини към основното съдържание

Тържествено честване по повод Международната година на статистиката

Публикувано на: 28.11.2013 - 14:05
Тържествено честване по повод Международната година на статистиката се проведе на 26 ноември 2013 г. в Големия салон в сградата на Българската академия на науките.

Организатори на честването бяха Институтът по математика и информатика - БАН, Националният статистически институт съвместно с Факултета по математика и информатика - СУ „Св. Климент Охридски”, и Българското статистическо дружество.

През 2013 г. под егидата на Международния статистически институт в целия свят се организираха много конференции, семинари, доклади, тържествени чествания и други мероприятия. Българската научна и статистическа общност също участва активно в този процес и едно от заключителните събития е провеждането на тържественото честване в БАН.

Заместник-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов и председателят на НСИ д-р Ренета Инджова откриха научния форум. Приветствия отправиха чл.-кор. Юлиан Ревалски, директор на Института по математика и информатика - БАН, доц. Евгения Великова, декан на Факултета по математика и информатика - СУ „Св. Климент Охридски”, акад. Петър Кендеров, председател на Съюза на математиците, Саша Безуханова, основател на Българския център на жените в технологиите и Дончо Барбалов, заместник-кмет на Столична община.

Научни доклади представиха проф. Николай Янев (ИМИ - БАН), Арслан Ахмедов (НСИ), доц. Марусия Божкова (ръководител на катедра „Вероятности, операционни изследвания и статистика”, Факултет по математика и информатика, СУ „Св. Климент Охридски”) и Иван Балев - директор на дирекция „Демографска и социална статистика” (НСИ).

Поздравителни адреси по повод честването изпратиха президентът на Република България Росен Плевнелиев и министър-председателят Пламен Орешарски.

На тържественото събрание присъстваха академици и член-кореспонденти, статистици, представители на академичната общност и на бизнеса. Музикален поздрав към всички гости отправиха ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков”.

ООН обяви 2013 г. за Международна година на статистиката, за да подчертае нейната изключителна роля като наука и практически инструментариум в съвременното развитие на новото информационно общество. Статистическите изследвания са в основата на всички управленски решения в организацията на икономиката, държавата и обществото. Теорията на вероятностите и математическата статистика са естествен фундамент на природните и обществените науки и играят важна роля в тяхното приложение.

Снимковият материал е изготвен от М. Цанева - БАН