Премини към основното съдържание

Д-р Ренета Инджова, председател на НСИ, ще участва в 19-ото заседание на Комитета на Европейската статистическа система и в първата среща на Европейския статистически форум

Публикувано на: 12.11.2013 - 11:30
Председателят на НСИ д-р Ренета Инджова ще участва в 19-ото заседание на Комитета на Европейската статистическа система (КЕСС) - на 14 ноември 2013 г., и в първата среща на Европейския статистически форум - на 15 ноември 2013 г., които ще се проведат в сградата на Евростат в Люксембург.
 
Заседанието на КЕСС е четвърто и последно за тази година. Председателства се от Евростат и включва участието на ръководителите на националните статистически служби на държавите членки, както и на представители на ЕЦБ, ОИСР и страните от ЕАСТ.
 
Комитетът на Европейската статистическа система осигурява професионалното ръководство на Европейската статистическа система (ЕСС) при разработването, производството и разпространението на европейската статистика в съответствие със статистическите принципи. КЕСС подпомага Евростат по въпроси, свързани с координацията и приоритетите на Европейската статистическа програма, по-нататъшното развитие на Кодекса на европейската статистическа практика, намаляването на тежестта за респондентите, статистическата конфиденциалност, а също и въпроси, свързани с методологията и произтичащи от създаването и прилагането на статистическите програми.
 
Дневният ред на заседанието на КЕСС включва три точки по комитология: 1) проект на регламент на Комисията относно статистиката за енергийния сектор по отношение на включването на годишни статистически данни за потреблението на енергия в домакинствата; 2) проект на регламент относно структурната бизнес статистика по отношение на сериите от данни за съставяне и критериите за оценка на качеството на структурната бизнес статистика; 3) проект на регламент относно структурната бизнес статистика по отношение на определенията на характеристиките и техническия формат за предаване на данните.
 
Въпросите за становище отразяват стратегическите приоритети на Годишната работна програма за 2015 г.; доклада на Комисията до Европейския парламент и до Съвета за последваща оценка на Статистическата програма на Общността за периода 2008 - 2012 г.; методологията за следващия кръг от партньорски проверки; прилагането на препоръките на Работната група по качеството; мандата на Групата на директорите по ресурсите; обсъждането на междинни резултати от дейността на ЕСС по отношение на обвързването на статистическата и геопространствената информация в контекста на създаване на Регионален комитет за Европа в рамките на ООН за управление на Геопространствената информация (UNGGIM).
 
На първата среща на Европейския статистически форум ще се разглеждат въпроси за стратегическото сътрудничество между Европейската статистическа система и Европейската система от централни банки (ЕСЦБ), както и прилагането на нови международни статистически стандарти.
 
Европейският статистически форум е новосъздаден орган, основан на базата на Меморандума за разбирателство, подписан през април 2013 г. от представители на ЕСС и ЕСЦБ.
 
Форумът включва представители на КЕСС и на Статистическия комитет на ЕСЦБ. Неговата цел е да засили в бъдеще сътрудничеството на стратегическо ниво в области от общ интерес и споделена отговорност като например платежния баланс, търговията с услуги, националните сметки и държавната финансова статистика. Европейският статистически форум ще се фокусира най-вече върху установяването на приоритети, като съветва ЕСС и ЕСЦБ относно съгласуваността на съответните им работни статистически програми. Форумът ще идентифицира възможни бъдещи предизвикателства за европейската статистика.