Премини към основното съдържание

ИС „Бизнес статистика” за подаване на декларация чрез използване на ПИК, издаден от НАП



Декларацията си можете да подадете чрез Информационна система „Бизнес статистика”, достъпна в Интернет пространството на адрес https://isbs.nsi.bg.

Препоръчваме Ви, преди да започнете работа със системата, да се запознаете с указанията за нейното използване и изискванията за инсталиране на необходимите за нормалното й функциониране софтуерни продукти и техните настройки.

За да работите с ИС „Бизнес статистика“, системата позволява вход чрез персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП, чрез който да се идентифицирате. Освен това, за работа със системата трябва да разполагате с актуалната версия на някой от следните Интернет-браузъри:

• Google Chrome
• Mozilla Firefox
• Microsoft Edge
• MS Internet Explorer 11
• Apple Safari
 

За да извършите успешен вход в ИС „Бизнес статистика” чрез ПИК на НАП е необходимо вече да сте се регистрирали като потребител на системата, като видът на потребителя трябва да бъде „Респондент“. Ако сте регистрирани като „счетоводна къща“, системата няма да Ви позволи достъп чрез ПИК на НАП.

При опит за вход в ИС „Бизнес статистика” чрез ПИК на НАП системата ще Ви прехвърли към системата на НАП за извършване на идентификация чрез въвеждане на ЕГН/ЛНЧ/ЕИК и персонален идентификационен код (ПИК), предоставен Ви от НАП. При успешна идентификация в НАП системата на НАП автоматично ще Ви върне обратно в ИС „Бизнес статистика“ (в страницата „Работа с отчети“) с вече осигурен достъп за тази потребителска сесия.

Подаването по електронен път на декларацията за предприятия, които са осъществявали дейност през отчетната 2023 г., но приходите и разходите за дейността са под 500 лева и не могат да попълнят годишен отчет за дейността, следва да е приключило преди подаване на годишната данъчна декларация. Декларацията се счита за подадена при преминаването й в статус „Успешно обработена”. В годишната данъчна декларация задължително се отбелязва уникалния идентификатор (Входящ номер) на успешно обработената декларация в ИС „Бизнес статистика”. При приемането на годишната данъчна декларация се извършва контрол за наличието и статуса на въведената декларация по посочения уникален идентификатор.