Премини към основното съдържание

ИС „Бизнес статистика” за подаване на декларация чрез използване на КЕП



Декларацията си можете да подадете чрез Информационна система „Бизнес статистика”, достъпна в Интернет пространството на адрес https://isbs.nsi.bg.

Препоръчваме Ви, преди да започнете работа със системата, да се запознаете с указанията за нейното използване и изискванията за инсталиране на необходимите за нормалното й функциониране софтуерни продукти и техните настройки.

За да работите с ИС "Бизнес статистика", е задължително да ползвате, съгласно действащата нормативна уредба, валиден цифров сертификат (Квалифициран електронен подпис), чрез който да се идентифицирате. Освен това, за работа със системата трябва да разполагате с актуалната версия на някой от следните Интернет-браузъри:

• Google Chrome
• Mozilla Firefox
• Microsoft Edge
• MS Internet Explorer 11
• Apple Safari
 

Подаването по електронен път на декларацията за предприятия, които са осъществявали дейност през отчетната 2023 г., но приходите и разходите за дейността са под 500 лева и не могат да попълнят годишен отчет за дейността, следва да е приключило преди подаване на годишната данъчна декларация. Декларацията се счита за подадена при преминаването й в статус „Успешно обработена”. В годишната данъчна декларация задължително се отбелязва уникалния идентификатор (Входящ номер) на успешно обработената декларация в ИС „Бизнес статистика”. При приемането на годишната данъчна декларация се извършва контрол за наличието и статуса на въведената декларация по посочения уникален идентификатор.