Очаквана средна продължителност на предстоящия живот на населението в област Кюстендил през периода 2021 – 2023 година

Очакваната средна продължителност на предстоящия живот[1] общо за населението на област Кюстендил, изчислена за периода 2021 – 2023 г., е 72.2 години, като спрямо предходния период (2020 – 2022 г.) се повишава с 1.1 години. Средната продължителност на живота в областта е с 1.3 години по-ниска от средната за страната – 73.5 години.


[1] Показателят за очаквана продължителност на живота показва средната продължителност на предстоящия живот на новородените при хипотеза за неизменност в интензивността на наблюдаваната през дадена година повъзрастова смъртност.

Подробна информация за очакваната средна продължителност на предстоящия живот на населението в страната за отделните възрасти е публикувана на сайта на НСИ в рубриката „Население и демографски процеси“, тема „Таблици за смъртност“.

Различната смъртност при мъжете и жените, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население.

Средната продължителност на живота при мъжете в област Кюстендил е 68.8 години, докато при жените е със 7.3 години по-висока – 76.1 години. Както при мъжете, така и при жените равнището на показателя за област Кюстендил е по-ниско от регистрираното средно за страната, съответно с – 1.1 и 1.2 години.