ВЪВЕДЕНИ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ НОВОПОСТРОЕНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И ЖИЛИЩА В ОБЛАСТ РУСЕ ПРЕЗ ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2016 ГОДИНА (ПРЕДВАРИТЕЛНИ ДАННИ)

По предварителни данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради в област Русе през първото тримесечие на 2016 г. е 10. Спрямо същото тримесечие на предходната година сградите са с 5 по-малко, а броят на новопостроените жилища в тях намалява само с едно до 41. Въведените в експлоатация сгради представляват 1.8% от общия брой за страната, с което областта се нарежда на 15-то място, заедно с областите Габрово и Кърджали.

През първото тримесечие на 2016 г. 90.0% от всички въведени в експлоатация новопостроени жилищни сгради в област Русе са къщи. Всички сгради са с тухлена конструкция (тухлени с бетонна плоча). И през първото тримесечие на предходната година най-висок е бил делът на жилищните сгради със същата конструкция.

От всички въведени в експлоатация жилищни сгради в периода януари-март 2016 г. най-голям е относителният дял на едноетажните (70.0%). Всички новопостроени жилищни сгради в областта са с изградени водопроводни и електрически инсталации, но само в 1 от тях канализацията е свързана с обществената мрежа, а останалите – с изгребни ями.

Всяко второ новопостроено жилище е едностайно, 26.8% от общия брой са двустайни, а малко под 1/5 са многостайни – с четири и повече стаи (19.5%). През първото тримесечие на 2015 г. са преобладавали тристайните жилища, с относителен дял 33.3% от общия брой.  

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища в област Русе през първото тримесечие на 2016 г. е 7 263 кв. м, или с 36.7% повече в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Жилищната площ също нараства (с 65.5%) и достига 4 946 кв. м, като съставлява 68.1% от общата полезна площ на жилищата. Спрямо първото тримесечие на 2015 г. относителният дял на жилищната площ в общата полезна площ на новопостроените жилища нараства с 11.8 процентни пункта.

Средната полезна площ на едно новопостроено жилище в област Русе е 177.1 при 84.0 кв.м средно за страната. По този показател областта се нарежда на първо място след областите в страната. През първото тримесечие на 2015 г средната полезна площ на едно жилище за областта е била 126.5 кв.м, а регистрираната средна за страната – 93.9 кв. метра.

От всички новопостроени жилищни сгради в периода януари-март 2016 г. 40.0% се намират на територията на град Русе. Делът на жилищата в тях достига 85.4%. Общата полезна площ на въведените в експлоатация жилища в областния център е 5 882 кв. м, а жилищната им площ съставлява 65.1% от полезната. Средната полезна площ на едно новопостроено жилище е 168.1 кв. метра.

 

Методологични бележки

 

Статистическите данни за новопостроените жилищни сгради и жилища са разработени на базата на тримесечна информация, получавана от общинските администрации.

В обхвата на наблюдението се включват новопостроените жилищни сгради с одобрен приемателен протокол обр. 16 или издадено разрешение за ползване съгласно Наредба № 2/31.07.2003 г. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Жилищната площ включва площта на стаите за живеене, спалните, нишите за спане, столовите, стаите за дневно престояване, стаите, ползвани като работни кабинети и библиотеки на научни работници, гостните, холовете, но не се включва площта на кухните. Спомагателната площ включва площта на спомагателните помещения, стаите и кухните с площ по-малка от 4 кв. м, вестибюлите с портал и друга преграда, коридорите, антретата, баните, тоалетните, килерите, дрешниците, другите спомагателни помещения (сушилни, перални, балкони и лоджии) независимо от големината на площта им. Площта на кухните над 4 кв. м е посочена отделно.

Полезната площ на жилището представлява сума от жилищната и спомагателната площ и площта на кухните.

Средната полезна площ на жилището е отношение на полезната площ към броя на жилищата.