Премини към основното съдържание

Стартира кампанията за годишна отчетност на предприятията за 2021 година

Публикувано на: 28.02.2022 - 16:00

На 1 март 2022 г. официално ще стартира годишната кампания за подаване на годишните отчети за дейността (ГОД) на предприятията през 2021 година. За улеснение на потребителите продължава да функционира изграденият съвместно от НСИ и НАП единен вход за подаване на годишните отчети за дейността, т.е. юридическите и физическите лица ще могат да подават годишния си отчет за дейността на едно място. Както досега, това може да става по електронен път (on-line) в Информационна система „Бизнес статистика“ на НСИ.

Във връзка с нови изисквания за събиране и отчитане на данни при някои групи респонденти информационната система ще бъде достъпна съгласно следния план-график:

На 1 март 2022 година

  • Годишен отчет за дейността на нефинансови предприятия, несъставящи баланс;
  • Годишен отчет за дейността на нефинансови предприятия, съставящи баланс;
  • Годишен отчет за дейността на предприятия в ликвидация или в несъстоятелност;
  • Декларация за предприятия с приходи и разходи под 500 лева и за предприятия без дейност.

На 14 март 2022 година

  • Годишен отчет за дейността на предприятията с нестопанска цел;
  • Статистически справки за бюджетните предприятия и банките.

На 21 март 2022 година

  • Годишен отчет за дейността на застрахователите;
  • Годишен отчет за дейността на инвестиционните предприятия;
  • Годишен отчет за дейността на пенсионноосигурителните дружества;
  • Годишен отчет за дейността на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване и за фондовете за извършване на плащания.

На 1 април 2022 година

  • Консолидирани годишни отчети за дейността.

Всички тези групи потребители ще имат достъп до системата до края на юни 2022 г., когато свършва и кампанията за подаване на ГОД, и срок до края на септември 2022 г. за подаване на коригиращи ГОД. Групата, която ще има достъп още от 1 март до системата, обхваща над 95% от задължените предприятия, или над 560 хил. юридически и физически лица.

Най-съществените промени при годишната отчетност са свързани с изпълнението на изискванията на РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2019/2152 НА ЕП И НА СЪВЕТА и на РЕГЛАМЕНТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ (ЕС) 2020/1197 НА КОМИСИЯТА и задължително подаване на детайлна информация за всички адреси, на които предприятията извършват икономическа дейност  - т.нар. местни единици.

Всички формуляри и указания за ГОД 2021 са качени още в началото на годината на страницата на НСИ.

Ако се нуждаете от повече информация, можете да я получите както от методолозите в ЦУ на НСИ, така и от експертите в Териториалните статистически бюра. При въпроси и проблеми с експлоатацията на системата можете да се обърнете към екипа за техническа поддръжка.