Премини към основното съдържание

Световният ден на статистиката се чества в България за втори път

Публикувано на: 20.10.2015 - 15:30
Националният статистически институт и териториалните статистически бюра отбелязаха 20 октомври – Световния ден на статистиката с дискусии с ученици и студенти в различни учебни заведения в цялата страна. Темата „По-добри данни. По-добър живот.“ беше зададена като слоган на тазгодишния статистически ден.
 
В София в дискусията със студенти  от специалност „Статистика и иконометрия“ в Университета за национално и световно стопанство взеха участие председателят и зам.-председателят на НСИ Сергей Цветарски и д-р Богдан Богданов, ректорът и зам.-ректорите на УНСС Проф. Стати Статев, проф. Веселка Павлова и проф. Валентин Гоев, експерти от НСИ, преподаватели и студенти във висшето училище.
 
По време на разговора председателят на НСИ Сергей Цветарски отбеляза, че България е една от 55-те страни, съавтори на Резолюцията на ООН, с която датата 20 октомври е определена за Световен ден на статистиката през 2010 г. и обърна внимание, че 5 години по-късно, когато честваме тази дата за втори път, вече над 100 държави се присъединяват към инициативата.  Той цитира пасаж от Резолюцията, в която се казва: „Признавайки основното значение на устойчивото развитие на капацитета на националните статистики да произвеждат надеждни и навременни статистически данни и показатели за измерване на напредъка на една страна, което е необходима основа за информирано вземане на решения по политиките и за мониторинг на целите на хилядолетието за развитие на национално, регионално и международно ниво”.