Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ Сергей Цветарски ще участва в два форума на ООН за управление на геопространствена информация

Публикувано на: 01.08.2014 - 17:13
По покана на директора на Статистическия отдел на ООН Стефан Швайнфест и на генералния директор на Евростат Валтер Радермахер председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски ще вземе участие в два форума от особена важност за развитието на модерната статистика: Световен форум за интегриране на статистическа и геопространствена информация - на 4 и 5 август 2014 г., и сесия на Комитета на експертите по управление на глобалната геопространствена информация към ООН - на 6 и 8 август 2014 година. И двете събития ще се състоят в централата на ООН в Ню Йорк, САЩ.

По време на Световния форум за интегриране на статистическа и геопространствена информация международно признати експерти в областта ще разискват въпроси, свързани с интегрирането на информация от социално-икономическата сфера и от областта на околната среда чрез географски способи, ще се обсъждат международно признати стандарти за развитието на геостатистиката, новостите в геокодираната статистика, ще бъде разгледана темата за развитието на международна статистическа геопространствена рамка и подготовката на държавите за преброяването на населението и жилищния фонд през 2020 година.         

Вторият форум е посветен на инициативата на ООН за създаване на Регионален комитет на ООН за Европа за управление на геопространствената информация - „United Nations Initiative on Global Geospatial Information Management: Europe(UN-GGIM: Europe). На форума ще бъде представен за одобрение работният план на UN-GGIM: Europe. Регионалният комитет ще осигури единен подход на европейските държави при интегрирането на статистическа и геопространствена информация в процеса на производство на официална статистика.  

Първата Пленарна сесия на Регионалния комитет на ООН за Европа за управление на геопространствената информация е планирана да се проведе на 1 октомври 2014 г. в гр. Кишинев, Република Молдова.