Премини към основното съдържание

11-та среща на Комитета на Европейската статистическа система

Публикувано на: 16.11.2011 - 10:50
Председателят на НСИ – доц. д-р Мариана Коцева и директорът на дирекция „Европейско и международно сътрудничество и координация” Елеонора Аврамова ще участват в 11-то заседание на Комитета на Европейската статистическа система (КЕСС), което ще се проведе в Евростат, Люксембург на 17 ноември 2011 г.
Участниците в срещата ще обсъдят стратегическите приоритети за Годишната работна програма на Евростат за 2013 г. Особено внимание ще бъде отделено на определянето на приоритети, чието изпълнение ще намали разходите за националните статистики. Ще бъде дискутиран доклада на Целевата група по изменението на Регламент 223/2009 г. за европейската статистика във връзка със засилване на статистическата независимост, използване и управление на административните данни, по-ясно дефиниране на координиращата роля на националните статистически институти и разработване на пакет от мерки за засилване на доверието в статистиката.
Ще бъдат представени за одобрение докладите от дейността на Стратегическата група за комуникации и разпространение на информацията и Стратегическата група за измерване на прогреса, благосъстоянието и устойчивото развитие, в които България взе активно участие.
На 16 ноември 2011 г. Елеонора Аврамова участва и в срещата на генералните директори на страните от Европейската политика за добросъседство – Група „Юг”. На форума ще бъде разгледана новата стратегия на Евростат за дългосрочно сътрудничество със страните от региона. Ще бъде направено предложение за продължаване на Програмата Медстат III /регламентираща сътрудничество със страните от Средиземноморието, които не са членки на ЕС/, с цел създаване на бъдеща рамка за това сътрудничество, ориентирана към секторни програми.