Премини към основното съдържание

Статистиките на България и Йордания подписаха споразумение за сътрудничество

Публикувано на: 09.08.2011 - 14:09
Завърши официалното посещение на делегация на НСИ, водена от председателя доц. д-р Мариана Коцева, в Статистическата служба на Йордания
По време на визитата, която се проведе от 2 до 5 август 2011 г., беше подписано Споразумение за сътрудничество и обмен на опит при подготовката и провеждането на Преброяване на населението и жилищния фонд през 2014 г. в Йордания, въвеждане на съвременни технологии при подаването на статистически данни, използването на административни източници при производството на статистическа информация, национални сметки, разпространение на информация и опазване на статистическата тайна.
Делегацията на НСИ се срещна с ръководния състав на Статистическата служба на Йордания. Беше представена Националната статистическа система на България и работата на Статистическата служба на Йордания.
Статистиците от Йордания проявиха голям интерес към презентацията на доц. Мариана Коцева, в която тя представи методологическата роля на НСИ в националната статистическа система и добрите практики в областта на преброяването на населението, бизнес статистиката, макроикономическата статистика и международното сътрудничество.
В присъствието на временно управляващия и консул на посолството на България в Кралство Йордания г-н Алекси Алексиев бяха обсъдени възможности за разширяване на обхвата на статистическата информация в областта на външната търговия между двете страни.
Това първо посещение в Йордания постави началото на ползотворно партньорство между Статистическата служба на Йордания и НСИ и е предпоставка за по-нататъшно успешно развитие на двустранните отношения.