Премини към основното съдържание

Комуникацията като инструмент за повишаване на статистическата култура ще бъде във фокуса на среща на високо равнище в Унгария

Публикувано на: 09.06.2011 - 11:55
Председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева ще участва в традиционната среща на високо равнище, организирана от статистическия офис на страната, председателстваща ЕС. Темата е "Комуникацията на статистическата информация – средство за подобряване на статистическата култура” Форумът ще се проведе на 9 и 10 юни 2011г. във Вишеград, Унгария.
Срещата ще бъде открита от генералния директор на ЕВРОСТАТ г-н Валтер Радермахер. Освен ръководителите на статистически институции от ЕС, участници в срещата са представители на статистическия отдел на ООН за Европа, Организация за икономическо сътрудничество и развитие, Европейска централна банка и други международни организации.
Поради големия интерес и множество запитвания от страна на европейските статистики за успешно проведеното Преброяване на населението в България, доц. д-р Мариана Коцева ще участва с доклад за добрия опит на България при провеждане на преброяванията до момента и различията при Преброяване 2011.
В доклада е представена разяснителната работа за най-мащабното статистическо изследване в нейните отделни етапи – предварителен, подготвителен и същински, както и информационната кампания за интернет-преброяването, което беше осъществено за първи път в страната ни и премина с изключителен успех.
Специално внимание е отделено на взаимодействието между НСИ, местната власт и медиите за постигане на основната цел – спечелване на доверието и отваряне на вратите на хората за преброителите.
Основните панели на конференцията са:
1. Статистическа грамотност и европейска демокрация
2. Отговорността на статистиците и потребителите на статистика
3. Доверие в институциите, доверие в статистиката, статистическа култура
През двата дни на срещата ще бъдат обсъдени въпроси за развитието на статистическата култура и осигуряване на достъпна и разбираема информация като средство за повишаване на доверието в европейската статистика.