Премини към основното съдържание

За активен диалог с потребителите на статистическа информация

Публикувано на: 13.05.2011 - 17:19
Петата поредна среща на Стратегическата група за разпространение на статистическа информация и връзки с потребителите (Sponsorship on Communication) се състоя на 12 май 2011 г. в хотел „Арена ди Сердика”- София.
Заседанието бе открито от г-н Хайме Гарсия Вилар - ръководител на Стратегическата група и председател на Националния статистически институт на Испания.
Срещата беше съпредседателствана от г-н Питър Евареарс - директор на дирекция „Международно сътрудничество, комуникации и ключови индикатори” в ЕВРОСТАТ. Групата е създадена с мандат от Комитета на Европейската статистическа система (КЕСС) през 2010 г. Тя включва представители от Испания, България, Чехия, Германия, Литва, Швеция, Румъния, Франция, Обединеното Кралство и Швейцария, както и от ЕВРОСТАТ.
От българска страна взеха участие Председателят на НСИ г-жа Мариана Коцева, директорът на дирекция „Европейско, международно сътрудничество и координация” – г-жа Елеонора Аврамова и експертът от отдел „Електронни услуги” – г-жа Соня Златанова.
В началото на срещата беше направен общ преглед по напредъка на работата на Стратегическата група за разпространение на статистическа информация и беше приет протоколът от последната среща във Висбаден през март 2011 г.
Бяха обсъдени следните теми:

• удовлетворяване нуждите на потребителите и подобряване на доверието в статистическите изследвания

• създаване на обща мрежа за прессъобщения на страните членки на ЕС

• избор на общо лого на Европейската статистическа система

• разглеждане на проектите, свързани с по-добро запознаване на потребителите с резултатите от работата на Стратегическата група за измерване на прогреса, подобряване на качеството в областта на разпространението и връзките с потребителите.

• представяне на уебсайт на Европейската статистическа система

• дискусия по финализиране на проект за ролята на социалните мрежи за разпространение на статистическа информация

• общи таблици за разпространение на статистическа информация
Водеща тема в дискусиите беше активизиране на диалога с потребителите на статистическа информация и запознаването им с продуктите и услугите, предоставяни от европейската статистика.
Следващата среща ще се състои през есента на 2011 г.
На 13 май 2011 г. г-н Джон Алън, представител на Евростат в Стратегическата група и началник отдел „Разпространение” посети дирекция „Разпространение на информацията” в Националния статистически институт. Експерти от дирекцията запознаха г-н Алън с функциите на отделите „Връзки с потребители”, „Е- услуги” и „Пресцентър и публикации”. Библиотечните експерти представиха дигиталната библиотека и начините на достъп до пълните текстове на статистическите издания в Интернет.
Г-н Джон Алън, който е за първи път в България, изрази задоволство от организацията на работа в дирекция „Разпространение на информацията” на НСИ и увереността си, че България ще продължи активно да дава своя принос в бъдещите общи дейности и проекти за развитието на статистическата информация в рамките на европейската статистическа система.