Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева представи експресните данни от Преброяване 2011 пред Клуба на дипломатите икономисти в София

Публикувано на: 20.04.2011 - 11:00
Председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева беше специален гост на Клуба на дипломатите-икономисти в София. По покана на Клуба, в който членуват търговски и икономически съветници на чуждестранни мисии, базирани в София, доц. Коцева представи експресните резултати от Преброяване 2011. Тя разказа за подготовката на успешно проведеното през февруари статистическо изследване, за методологията и за уникалността от получените резултати.
Специално внимание беше обърнато на преброяването по интернет – изключително успешен проект, какъвто се осъществява за първи път в България и който предизвика огромен интерес сред хората.
Представителите на чуждестранните посолства в България поставиха редица въпроси за общите и различните характеристики на преброяванията по света и подчертаха обществената полза от статическите данни.
Клубът на дипломатите-икономисти представлява форум, на който се провеждат дискусии между търговските и икономическите съветници към чуждестранните мисии, базирани в София, и български политици и експерти, активно ангажирани с икономическото развитие на България. Клубът е създаден през 2002 г. по инициатива на г-жа Пирита Сорса – тогавашен представител на България в МВФ, г-н Ола Свенигсон –първи съветник на Посолството на Кралство Швеция в София и на г-н Георги Прохаски – съпредседател на Центъра за икономическо развитие.